zaterdag 4 mei 2019

Noppes

En hier het verslag van de krant erbij dubbele pagina 
OR: Willem Staphorsius moet blijven

Zaandan-Purmerend * De ondernemingsraad van Noppes
heeft het helemaal gehad met de bestuurders van de keten van Kringloopwinkels.Het voorgenomen ontslag van oprichter-directeur Willem Staphorsius is de bekende druppel,
de aanstelling(ook zonder advies-aanvraag van een interim-directeur de doodsteek.
De OR draagt het bestuur voor de rechter.
De genoemde  'feodale manier' waarop de toezichthouders zich gedragen is de OR een doorn in het oog.ZIj maken van de Noppes een verdienmodel,helpen de uitgangspunten om zeep en lappen de wet op de ondernemingsraad aan hun laars"somt OR voorzitter John Knook op Voor volgende week is een kort geding aangevraagd bij de rechtbank in Haarlem .
Het is Hommeles bij Noppes.De keten van zestien kringloopwinkels in Zaanstreek-Waterland,Ijmond,West-Friesland en Midden-Nederland telt ruim 750 medewerkers,veruit de meesten met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Zij vinden in de zestien winkels een baan die hun een inkomen uit de arbeid verschaft, maar wellicht nog belangrijker,zelfrespect en gevoel van eigenwaarde.

BELANGEN
Dit zijn nog steeds de uitgangspunten waarop oprichter-directeur Willem Staphorius leiding geeft aan Noppes.Noppes komt voor hem  op één..Juist dat bracht hem in conflict met individuele bestuursleden die naast Noppes nog andere belangen hebben.Zij willen hem ontslaan,omdat hij niet langer zou passen in het toekomstige model van de kringloop.Voor de OR zijn juist de bestuurders een bedreigig voor het voortbestaan van Noppes
Twee grotere voorvallen staan centraal in het conflict tussen Staphorius en Noppes-bestuur,maar volgens OR -voorzitter Knook zijn er veel meer stekeligheden en nare voorvallen geweest.De ene grote zaak zijn de kosten die leerwerkbedrijven in rekening brengen bij Noppes,de tweede initiatieven waar individuele bestuursleden direct of indirect bij betrokken zijn.: Wat ze gemeen hebben is dat die de berijfsvoering van Noppes schaden."Het bestuur bestaat uit interium-voorzitter Marjolijn Dölle (directeur WerkSaam in Hoorn),Will Peters (voormalige directeur Baanstedemnu SW-bedrijf regio Utrecht,Moniek Reijnders(manager huisvuilcentrale HVC)  en Robert Linnekamp(ex wethouder milieu van gemeente Zaanstad,belastingdienst). Er is een vacature in het bestuur,maar geen van de door Staphorius voorgedragen kandidaten was 'aanvaarbaar'voor het zittende bestuur.
Patner
Saillant detail is nog dat de partner van Will Peters. Yolanda Hoogranders directeur is van Werkom (voorzetting van Baanstede) en mensen detacheert naar Noppes tot 2008 zelf onderdeel van Baanstede. Twee hoofden op één kussen,daar slaapt Staphorsius niet tussen.
Noppes had afspraken met Baanstede (nu Werkom) over de loonkosten van medewerkers.Vergoeding voor medewerkters(tot  reële loonwaarde) maar met niet meer dan 5 procent per jaar stijgen.Toch
legt Baansstede in 2017 een claim bij Noppes neer van 80.000 euro ,Staphorius weigerde,maar het bestuur beslist dat er alsnog 17.000 euro moet worden betaald: 63.000 euro word als oninbaar afgeboekt.Voor 2019 heeft Werkom een 43 procent hoger tarief aangekondigd voor de detachering van Werkom-medewerkers. Knook
: "dat betekent een kostenverhoging voor Zaanstreek-Waterland alleen van 234.000 euro.Hier draaien we amper quitte; dat kunnen we helemaal niet dragen. In dat geval zullen we mensen met een SW- indficatier of een ''beschutte werkplek'terug moeten sturen naar Werkom.Om een idee te geven :de gehele keten van zestien winkels had vorig jaar een overschot van net 200.000 euro."
"Die tariefsverhoging is ronduit belachtelijk; wij vinden dit belangenverstrengeling.Alsof Noppes een verdienmodel word voor gaten in de eigen beghroting.Bestuursleden zijn directeur-manager van bedrijven die zakendoen met Noppes.Ook HVC heeft een zakelijke relatie met Noppes.Zelfs op persoonlijke titel kun je de schijn van belangenverstrengeling niet ontkennen.Eentariefsverhoging van 43 procent,dit kan toch niet"!

Twistpunt
Een tweede belangrijke twispunt- vorig jaa-was de samenwerking van Zaantad met drie commerci
éle partijen in DCCT om van afgedankte kleding nieuywe garen te maken.Daarvoor beëindigde Zaanstad het contract van Noppes om kleding in te zamelen op huisvuilstations in de wijken.Om deze vervolgens te gunnen aan nieywe partner Leger des Heils. 'Dat betekende dat we 430.000 kilo gebruikte kleding mislopen. En dleding is met 30 procent van de omzet de kurk waar de nOppes winkels op draaien. Je ondermijnt zo het voorbestaan van de winkels die daarvan afhankelijk zijn"verteld Staphorius -nu op vakantie eerder in deze krant.
John Knook; "Dat Staphorius opkomt voor de belangen van Noppes is Logisch.Als bestuur door mismanagement of eigen belangen Noppes schade toebrengt roept Staphorius hen ter vberaontwoording.Dat is neit alleen logisch,dat eisen wij als OR ook van hem.Staphorius leeft voor dit bedrijf en voor de mensen die beschut werk nodig hebben.Daar is Noppes juist voor opgericht.
Niet om via Noppes gaten te dichten in de begroting van eigen organisatie"
KORT geding
In kort geding eist OR dat hget voorgenomen ontslag van Willem Staporius wordt opgeschort, zolang er geen adviestrahest is doorlopen. MOgelijk complicerende factor is de installatie,afgelopen maandag,van interuim directeur Annemarie Roggeveen,voorheen directeur bedrijfsvoering en loco secretaris bij de gemeente Zaanstad.Naar verluidt heeft zij een contract voor 24 uur.
Knook"De trein dendert gewoon door.Ze draaien alles om.Alsof wij dwarliggen en zij van goede wil zijn. Het voorgenomen ontslag van Willem Staphorius is een ingrijpende verandering voor de organisatie en is als zodanig adviesplichtig.Dazelfde geldt voor de aanstelling van Annemarie Roggeveen, waar we ook niet in zijn gekend. Dit stichtingsbestuur lapt elke regel aan zijn laars.Zij moeten weg.Anders gaat Noppes er ook nog aan.Daar gaat de rechtszaak in essentie over.


over genomen uit Noord Hollandse dagblad van zaterdag 4 mei 2019


6 opmerkingen:

Haba zei

Goede morgen Florence, dat is een hele lap tekst. Maar waarom willen ze die man kwijt?
Als alles goed gaat en het personeel tevreden is dan speelt er natuurlijk nog wat anders.
Voor vandaag wens ik je een fijne dag toe, ga je nog vieren dat we vrij zijn? Er zijn veel bevrijdingsfestivals dus dat zal bij jou in de buurt ook wel zo zijn.

hier gaat florence verder zei

Noppes uiteraard niet maar bestuur en waar onder een bedrijf heel slecht gaat en steeds neer geld vraagt waarop wij nu niet meer mee eens zijn
Willem de oprichter die echt ook voor zijn personeel opkomt en zeker ook verstand en verstandig met zijn bedrijf om gaat. Nee wij willen hem niet kwijt ook de OR maar alleen bestuur die geld wilt zien en verder niet verder kijkt helaas

jannie zei

Goedemorgen Floor

Dat wordt dan spannend aankomende week.
Ik ga voor jullie duimen
Ben benieuwd
Fijne zondag Floor

jannie zei

O ja het bevrijdingsfeest..
Ik woon in een nogal christelijk dorp
Denk dat ik er hier weinig van merk
Winkels zijn hier ook altijd dicht op zondag

thatfullmoonguy zei

Ha Florence! Wat een narigheid, ja ik ken dat want hier in de omgeving zijn dat soort bedrijven ook in de problemen. Vaak worden er onredelijke eisen gesteld aan het bedrijf waardoor je eigenlijk keihard zakelijk zou moeten worden; maar daar is het bedrijf niet voor opgericht. En hoe het zit met belangenverstrengelingen... niet duidelijk en soms niet netjes!

Ik hoop dat het protest wat oplevert, ik duim.

Heb je de bevrijding wel gevierd vandaag? (zondag dus). Ik heb weer heel saai binnen gezeten :), beetje tv gekeken. En een gedicht gemaakt. Prima dagje hoor, saai is niet zo erg voor mij.
Gedicht staat al op de site !

Ik heb hieronder ook gelezen dat je weer in Frankrijk was geweest, toch wel gaaf hoor, tenminste ik hoop dat je mooi weer had. Mooi dat verhaal over de lelietjes van dalen. Ik ben net een boek aan het lezen over de oude Germanen, daar staat dit niet in maar dat zegt niks, het gaat over oorlogen en zo.

O ja, je schreef bij mij (1 mei), of je iets verkeerd had gedaan? Nee tuurlijk niet! Ik heb ruzie met mijn computer, en mijn gezondheid, en misschien nog wel meer, maar niet met jou! Maar het duurt gewoon soms even voor je mij weer ziet. Komt altijd goed.

Een goede maandag!

Haba zei

Goede morgen Flo ook ik ben voornamelijk binnen gebleven gisteren. Op het dorp was wel een bijeenkomst bij het monumentje op de plek waar hier de overgave door de Duitsers werd getekend, maar ben daar niet heen geweest.
Straks weer lekker gaan zwemmen en dan heb ik daarna weer energie genoeg om wat aan de huishaat (zoals jij dat zo beeldend noemt) te doen.
Ik wens je een fijne maandag toe.

ik ben er qweer op een oude blog dus hier verder

 we gaan straks een feestje  bbq want Jaap en Bjorn vieren hun verjaardag Ben nu op mijn laptop hoo dezer op mijn mobiel krijg